Klimaat foto's

Zuinig rijden

Steeds meer mensen rijden een energiezuinige auto, de regering geeft fixe kortingen op deze energiezuinige modellen. Daarnaast verbruikt u minder en lijdt het design van de auto hier niet onder. 1+1=2 zou je zeggen. Toch gelden er voor velen nog andere normen. Ze zijn namelijk erg gehecht aan hun energie slurper uit Amerika of kiezen vermogen boven verbruik. Maar sinds de economische crisis zijn zelfs de Amerikaanse auto fabrikanten ervan overtuigd dat de energiezuinige auto's de toekomst zijn. In hoog tempo komen er nu allerlei soorten energiezuinige auto's op de markt.

Drie soorten energiezuinige auto's

De merken zelf blijven innoveren, elke fabrikant komt op de proppen met zijn of haar meest energiezuinige auto. Buiten de milieubelastende benzine/diesel auto's onderscheiden we drie soorten energiezuinige auto's.

  • Hybride
  • Elektrisch
  • waterstof

Een hybride auto is naast een diesel of benzine motor ook voorzien van een elektro motor. Deze rijdt bijvoorbeeld volledig op eigen kracht tot de 30 Km/h of ondersteund de andere motor. Een elektrische auto rijdt volledig op elektriciteit. De echte modellen zijn reeds op de markt en het marktaandeel blijft maar groeien vanwege de snelle ontwikkelingen op dit gebied. Dit komt mede omdat er nieuwe technieken beschikbaar komen op gebied van elektriciteits opslag in de accu's. Waterstof ten slotte is de techniek die het minst ver is ontwikkeld, maar waar op termijn misschien wel de meeste potentie in zit. Inmiddels zijn er toch enkele merken serieus mee aan de slag. Het merk Hyundai komt binnenkort zelfs met het eerste productiemodel.

Toch zijn er ook zuinige diesel en benzine auto's, die hun energiezuinige karakter danken aan hun lagere verbruik doordat er beter met energie wordt omgesprongen. Deze methode is de laatste jaren enorm vooruit gegaan, maar komt nu langzamerhand op het punt dat hier geen vooruitgang meer mee is te boeken.

Steeds populairder

De energiezuinige auto is een echt alternatief geworden. Er worden ook steeds meer kleinere auto's verkocht die sowieso minder brandstof verbruiken. Door de enorm gestegen brandstofprijzen is het ook geen moeilijke keuze meer om kleiner te gaan rijden. En daarnaast zijn de kleinere modellen inmiddels zo vorm gegeven dat het ook voor een gezin geen probleem meer vormt om in zo'n auto naar het vakantiehuis aan zee te rijden. Het zijn gewoon leuke gezinsauto's met meer dan voldoende ruimte en een zeer prettig verbruik van brandstof.