Klimaat foto's

Energie zuinige lampen

Een steentje bijdragen aan een beter klimaat kunt u ook doen met iets waar u zelf tegelijkertijd veel aan heeft: koop een energiezuinige lamp. Met energiezuinige lampen bespaart u stroom en daarmee geld op uw energierekening. Daarnaast is deze vorm van verlichting beter voor het milieu.

Waar moet u op letten?

Bij de aanschaf van energie zuinige lampen moet u op een aantal zaken letten:

  • Het energielabel: Een lamp met het energielabel A++ is het zuinigst. A is het oude label van deze variant.
  • U kunt kiezen tussen spaarlampen, led-lampen en tl-lampen, die allemaal in verschillende formaten komen. Kijk goed welk formaat u nodig heeft.
  • Bekijk wat u nodig heeft: een dimbare lamp, een lamp die direct op sterkte is, of juist niet.
  • Als de lamp dagelijks vaak aan en uit wordt gezet, dan kunt u het beste kiezen voor een lamp die meer dan 500.000 keer geschakeld kan worden. Let op: spaarlampen kunnen hier vaak niet tegen!
  • Test in de winkel of de lamp de juiste kleur heeft en het gewenste licht geeft.
  • Halogeenlampen en gloeilampen dient u in de vuilnisbak te gooien, niet in de glasbak! Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen dient u apart in te leveren, en niet in de vuilnisbak te gooien.

Werking van een energie zuinige lamp

Energie zuinige lampen hebben een andere werking dan de oude gloeilamp. Een gloeilamp zet namelijk maar 3 tot 9 procent elektriciteit om in licht. Omdat de gloeilamp ook opwarmt, gaat dit gepaard met warmteverlies.

Met energiezuinige verlichting kunt u echter licht creëren door minder stroom te gebruiken. Een groter deel van de elektriciteit wordt omgezet in licht in plaats van warmte, waardoor er minder stroom verloren gaat en u dus ook minder stroom nodig heeft. Dit is niet alleen goed voor uw energierekening, maar ook voor de belasting op het milieu.

De ontwikkeling van energie zuinige verlichting is nog in volle gang. Regelmatig worden er nieuwe soorten lampen getest. Houd de ontwikkelingen goed in de gaten om altijd de meest zuinige verlichting te kunnen kiezen.

(bron: Aanschaftips voor lampen)