Klimaat foto's

Energie vergelijken

Energie vergelijken

Een grote kostenpost bij veel huishoudens in Nederlands is de maandelijkse energierekening. Met de toename van elektronische apparaten gaat men met z'n allen steeds meer energie verbruiken. Het kiezen van een juiste energiemaatschappij is daardoor essentieel. Het vergelijken van energie kan flink wat geld opleveren. U kunt tot wel honderden euro's per jaar besparen met een juiste energieleverancier. U kunt leveranciers vergelijken op prijs, looptijd, kwaliteit en duurzaamheid. In Nederland heeft u keuze uit wel meer dan 30 energieleveranciers. Het is dus begrijpelijk dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder vindt u enkele tips die u kunnen helpen bij het vinden van de goedkoopste energieleveranciers.

Vergelijk op basis van eigen verbruik

Het is belangrijk om energieleveranciers te vergelijken op basis van uw eigen verbruik. De voordeligste energieleverancier kan namelijk erg verschillen per energieverbruik. Let daarbij op dat bij een hoog energieverbruik de energietarieven laag zijn en de vaste kosten iets hoger en bij een laag energieverbruik andersom! Dit zorgt er in de meeste gevallen voor dat u voordelig uit bent. Daarbij kunt u vaak gebruikmaken van tijdelijke acties. Soms bieden energieleveranciers speciale tarieven aan of geven ze eenmalig een korting van honderden euro's. Dit is een makkelijke manier om te besparen op uw energiekosten. Let daarbij wel op dat deze tarieven vaak slechts voor een korte periode geldig zijn en daarna weer duurder worden.

Blijven overstappen is over het algemeen het meest goedkoop

Uit onderzoek blijkt dat het jaarlijks overstappen van energieleverancier het meest goedkoop is. Echter is de timing van het overstappen essentieel. Bij het vroegtijdig stopzetten van uw energierekening loopt u kans op een zogenoemde overstapboete. De energieleverancier mag u deze boete opleggen als het contract vroegtijdig wordt opgezegd. Te laat overstappen kan daarentegen ook vervelende gevolgen hebben. Wanneer u te laat overstapt op een andere energieleverancier, dan gaat u automatisch langer over op de nieuwe (duurdere) tarieven. De beste timing is enkele weken voordat het contract van uw energieleverancier afloopt. De administratieve handelingen kunnen namelijk enkele tijd in beslag nemen.

Wat blijven overstappen nu zo goedkoop maakt? Nieuwe klanten profiteren vaak van hoge welkomstkortingen. Daarentegen worden de energietarieven van een loyale klant echt niet goedkoper! Wat betekent dat vaste klanten dus eigenlijk meer betalen omdat ze niet meer in aanmerking komen voor de altijd aantrekkelijke welkomstkortingen.

Een vast of variabel energietarief?    

Er is enige discussie ontstaan omtrent een vast of variabel energietarief. Wat nu precies het goedkoopst is, is afhankelijk van de ontwikkeling van de gasprijs en prijs voor elektriciteit. Omdat de daling en/of stijging van deze prijzen nogal lastig is in te schatten kunt u het beste een tarief nemen waar u zich prettig bij voelt. Houdt u van zekerheid? Dan kunt u het beste kiezen voor een vast energietarief. Het beste is om uw energietarief maximaal 1 jaar vast te zetten, zo blijft u toch redelijk flexibel. Klanten die blijven overstappen van energieleverancier besparen gemiddeld rond de €180,00 per jaar. Het is dus slim om een 1-jarig, in tegenstelling tot een 5-jarig, contract te nemen bij uw energieleverancier.